Ordningsregler

För vem gäller reglerna?

Ordningsreglerna gäller för dig som Bostadsrättsinnehavare, hyresgäster, andrahandshyresgäster samt era familjemedlemmar, inneboende, gäster och hantverkare.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs.

Först kommer styrelsen uppmana er att följa reglerna om detta inte sker så kan vid allvarligare fall er rätt att bo kvar ifrågasättas. Förseelser av mindre art kan dock inte leda till uppsägning.

 

1. Om allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. 

2. Om säkerhet

  • Lämna inte dörrar olåsta.
  • Var försiktig med eld.
  • Brandfarliga ämnen får EJ förvaras i fastigheten.
  • Din lägenhet SKALL vara utrustad med brandvarnare.
  • Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

 

3. Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan.
4. Balkonger, altaner, fönster

  • Balkonggolv eller -tak, får inte målas det kan förstöra samt du måste ha föreningens godkännande.
  • Du måste ha styrelsens tillstånd – och eventuellt bygglov – för mer permanenta förändringar som påverkar husets exteriör.
  • Ta alltid hänsyn till dina grannar för de kan vara allergiska eller har barn och rökning är inte särskilt hälsosamt speciellt för barn och inte kul när det drar in till grannen.

Balkonger/altaner får inte användas för:

  • Du får inte göra ingrepp som kan skada husets fasad.
  • Permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering såsom kylskåp, kartonger och stora föremål. Detta ser inte bra ut! är Brandfarligt.
  •  Skakning av mattor, sängkläder.
  •  Grillning är helt förbjudet på balkongerna.Du får inte heller grilla på balkongen. Det kan vara brandfarligt och störande för grannarna. Försiktigt med att röka på balkongen, då röken lätt kan dra in till grannar.
  • Man får inte sätta upp paraboler.
  • Löst hängande blomlådor och andra hängande föremål får inte placeras utanför balkongräcket. (får inte göra hål i fasaden utan styrelsens godkännande)Blomlådor ska hängas på insidan av räcket, så att de inte kan ramla ned och skada människor eller föremål. Tänk också på dem som bor under, när du vattnar.
  • Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning. 

    Fönster

  • Du får inte skruva fast något – t ex en termometer, en fågelmatare eller en “vädringspinne” – i dessa. Använd en elektronisk termometer i stället.

För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

5. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur. 

6. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer
Cyklar ska förvaras i förråd eller på gården på en plats där de inte blockerar för gångtrafik och transporter. Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i loftgång/ entrén dessa kan förvaras i ens egna förråd. 

7. Gården 

  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.
  • Gården får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna om större arrangemang planeras.
  • Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden eller gårdens byggnader. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.
  • Det är inte tillåtet att lämna/slänga hushållsavfall så som matrester, hygienartiklar och dylikt samt renoveringsavfall runt fastigheten, på gården eller parkeringen.

8. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter 

Passerkort till återvinningscentralerna får beställas via SRV hos din närmaste återvinningsstation.( se kontakt)

  • Vänligen respektera att det är endast 30 liter påsar som får användas.
  • Kartonger och övrigt emballage efter t ex renovering eller flytt får inte slängas i soporna utan detta ska lämnas på närmaste miljöstation/återvinningsstation eller så förvarar man det i sin förråd tills man har tid och slänga dem men absolut inte förvaras i loftgången eller på balkongen.
  • Färgburkar,kemikalier och annat miljöfarligt avfall ska lämnas på miljöstation/återvinningsstation.
  • Enligt lag ska el- och elektronikavfall samlas in särskilt och får därför inte lämnas i grovsoporna. Du ansvarar själv för att transportera bort elektronik till närmaste miljöstation/återvinningsstation.
  • Tv, videoapparater, stereo- och radio/bilradioapparater, cd-spelare och andra ljudartiklar gäller andra återvinningsregler. Dessa ska lämnas tillbaka till butik i samband med köp av ny och får inte lämnas i soporna.
  • Vitvaror så som kyl/frys, spis, diskmaskin och tvättmaskin får inte lämnas på gården eller vid soporna. 

9. Loftgång

Cyklar och barnvagn

Brandskyddsreglerna innebär att vi inte får ställa cyklar, barnvagnar eller andra skrymmande föremål i trappuppgångarna/loftgång eftersom dessa är utrymningsvägar.

Cykel- och barnvagn ska vara i era egna förråd:

Undantag för rollatorer.

  • Nedskräpning i loftgång är förbjudet.
  • Det är inte tillåtet att ställa ut  mattor, förvara skor, leksaker och dylikt i loftgången. Detta är ett hinder vid en fara vid brand eller för räddningstjänsten.
  • Det är heller inte tillåtet att under längre stunder uppehålla sig i loftgången.
  • Det är störande för de boende i uppgången och ska inte vara en lekplats/tillhåll för barn eller ungdomar.

 

10.Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
11.  Husdjur

  • Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten.
  • inte heller rastas i planteringar eller på barnens lek ytor. Plocka upp djurets spillning.

 

12. Störningar

Fest

Ska du ha fest hoppas vi att ni får trevligt, men tänk på att just fest och hög musik är den absolut vanligaste orsaken till klagomål från grannar. Förvarna gärna genom en lapp i brevlådan eller berätta att du ska ha fest, så blir stämningen bättre.

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Lagen ser strängt på störningar! Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i loftgång och på gården.

  • Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen.
  • Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Har Du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om Du tror att Du stör.

13. Klagomål

Klagomål på störningar eller fall där ordningsreglerna inte följs skall lämnas in skriftligt till styrelsen. 

14. Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten.
15. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrätts innehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste Du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
En särskild bostadsrättsförsäkring kan vara ett bra skydd om olyckan är framme.

För föreningens hyresgäster gäller VLU, Valfritt lägenhetsunderhåll. Detta innebär att hyresgästen själv ansvarar för lägenhetens ytskikt.
16. Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.
17. Badrums renovering.

Planerar ni att byta ytlagret på golvet i badrummet så måste styrelsen kontaktas.
18. Parkering samt moped/mc plats

Vi avflyttning skall parkeringen sägas upp skriftligen. Inga parkeringar följer med lägenheterna, oavsett om det är en bostadsrätt. Parkering hyrs tillsvidare med tre månaders uppsägning.
19. Om Du tänker flytta

  • Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse.
  • Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum.
  • Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
  • Hyresgäster lämnar in skriftlig uppsägning till styrelsen enligt gällande hyreskontrakt.
  • Nya bostadsrättsinnehavaren ansvarar för allt som den tidigare ägaren utfört på bostaden invändigt och utvändigt
  • Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

20. Nycklar.

Varje hushåll har rätt till 3 st lägenhetsnycklar för fler nycklar, kontakta styrelsen.

21. Biltrafik inom området

Tänk alltid på lekande barn!

Vi försöker hålla vårt område så bilfritt som möjligt. Alla får hjälpas åt så att biltrafiken på våra gångvägar begränsas till ett minimum.

! Barn kan komma utspringande.

Gångvägarna får under inga omständigheter trafikeras med bil, inte ens vid t ex vid handikapptransporter och vid transporter av möbler och andra tunga saker.

Parkering på gångvägar och framför lägenheten är inte tillåten.

Lämna inte bilen utan tillsyn, du kan snabbt behöva flytta den.

22. Biltvätt

Föreningen har p g a gällande miljöregler ingen tillåten plats för biltvätt. Förbudet gäller även i och utanför garage/parkeringsplats.

Tvätta aldrig bilen på gatan eller så kallad hårdgjorda ytor!
Det är förbjudet att tvätta motorfordon på hårdgjorda ytor inom skyddsområdena för Segersjö och Tullinge vattentäkter.
För mer info gå gärna in på kommunens hemsida:

http://www.botkyrka.se/boochbygga/boendeansvarochboendemilj%C3%B6/boendemiljoochansvar/biltv%C3%A4tt/Sidor/default.aspx

  Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.

Har Du frågor

Har Du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Kontakta även styrelsen om översättning/tolkning till annat språk önskas.