Grill

 

 

 

Grillning

 

Vad gäller till exempel för lägenhetsinnehavare som vill grilla i Brf tomtberget?
När man bor i och har grannar nära inpå har man en skyldighet att visa hänsyn och omtanke när man vistas på gemensamma ytor och på balkonger/altan/uteplatser.

All grillning hänvisas till de lämpliga platserna på gården eller långt från byggnader av trä.

  • Det är förbjudet att grilla inomhus!
  • Tänk på att grillning alltid sker under eget ansvar

                                                                    Egen grill 

Det går bra att ställa ut en egen grill en bit ifrån huset så länge röken inte letar sig in i lägenheterna intill. Tänk bara på att inte lämna grillen obevakad och att ta med den in igen direkt när du grillat klart. Släck med vatten så du är säker på att glöden är släckt.
Grillning med kolgrill riskerar att störa grannarna mer än grillning med el- eller gasolgrill eftersom en kolgrill förutom matos även avger röklukt.
Det är viktigt att man tar största möjliga hänsyn till sina grannar så att de inte störs för mycket

Gemensamma grillplatser
Grilla gärna vid de gemensamma grillplatserna som finns i områden. Tänk också på att plocka med all skräp gäller allt från nötter till bröd och cigarett fimpar. Samla ihop allt som du haft med dig och slänga det. Så att det blir lika trivsamt för nästa som vill grilla. Om du använder ved eller grillkol, se till att ha med dig mycket vatten för att släcka glöden.
Om man vid upprepade tillfällen stör sina grannar med rök från grillen kan man slutligen riskera att bli uppsagd från sin lägenhet.
Det är också viktigt att försäkra sig om ifall det råder eldningsförbud eller vad kommunens lokala ordningsföreskrifter säger om grillning.
Lika viktigt som det är att inte störa de andra hyresgästerna med sitt agerande.
Är det någonting man är osäker på så är det bara bästa rådet att kontakta hyresvärden och fråga vad som gäller.

Grillning – tips (Stockholms brandförsvar)

  • Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt! Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.
  • Var försiktig med tändvätska! Den orsakar ett mer svårkontrollerbart brandförlopp. Välj hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare. Använd aldrig T-sprit för att tända en grill som slocknat. Det är livsfarligt. Flaskan kan explodera.
  • Elda bara med grillkol eller briketter.
  • Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme. Om du grillar i naturen uppmanas du alltid till försiktighet. Är det torrt i marken kan en enda gnista räcka för att orsaka en gräsbrand med förödande konsekvenser. Den som på grund av oaktsamhet startat en brand kan ställas till svars för detta.
  • Många markbränder har startats av engångsgrillar. En engångsgrill är inte att betrakta som en säker grillplats.
  • När maten är färdig glöms grillen ofta bort. Tänk på att lägga ett lock på grillen, om lock inte finns, kyl kolen med vatten.
  • Kontrollera noggrant att kolen inte glöder efteråt! Tänk på att briketter kan glöda på insidan fast du hällt vatten över dem. Ett bra tips är att lägga aluminiumfolie i botten på grillen. När glöden är släckt kan du vika ihop folien till ett paket och låta det stå ute till nästa dag.
  • Kan du hålla i kolen med fingrarna är den kall nog att slängas. Låt annars grillen stå med locket på eller dränk kolen i vatten. Då slipper du vara den som orsakar en brand.
  • Lämna aldrig grillen utan bevakning.

Storstockholms brandförsvar
Publicerat av: Jonas Nyström
Senast uppdaterat: 2014-05-05