Gräsklippning/Lövblås

Behöver du låna föreningens gräsklippare? Eller behöver du låna lövblås?

Per Uno har hand om föreningens gräsklippare och lövblås, vill ni låna den så kan ni kontakta honom på 0706226051.

Vänligen ring honom ej på kvällstid eller knacka ej på hans dörr, Respektera detta.

Läs Nedan vad som gäller

Gräsklippare och lövblås, Finns att låna av föreningen. Tänk på att du är ansvarig för gräsklipparen och lövblås under tiden du har/ använder den. Du ansvarar för uppkomna skador som kan uppkomma vid användning av dessa maskiner. Var försiktig och ändvänd skydd för respektive maskin.

Gäller att boka den några dagar innan på tanke att det är flera som ska turas om. När du sedan är klar med den Fyller du på den med bensin och rengör.

Gräsklippare ska aldrig tankas på gräsmattan eftersom eventuellt spill är skadligt för gräset . Tanka helst på hårt underlag där spill omedelbart kan torkas upp och inte kommer att rinna iväg till gräsmattan eller rabatten.

KLIPPNING av Gräsmattan

klippa gräset när det är cirka åtta centimeter. Klipp till cirka fem centimeter, när gräset är tjockare och klipps tredje eller fjärde gången kan det gradvis klippas till tre centimeter. Du vinner inget på att låta gräset bli långt och sedan klippa ner det. Stråna behöver ha en viss längd för att fotosyntesen ska fungera, det är därför bättre att klippa gräset lite och ofta snarare än mycket på en gång.

Tumregeln är att klippa stråna cirka två tredjedelar så att de är 2,5 till 3 cm långa, varje gång. Om gräsmattan ligger i ett soligare läge kan du lämna gräset lite längre, tills gräset är cirka fem centimeter långt.

Det finns ett optimalt sätt att klippa gräsmattan. Lite och ofta är bättre än allt på en gång. Varje gång du klipper ska du byta håll. Annars för du alltid stråna åt samma håll och då kan gräset förtjockas. Om du oftast klipper åt höger bör du klippa åt vänster ibland. Då och då bör du också klippa diagonalt och byta sida.

Blött gräs bör aldrig klippas eftersom vått gräs lätt skadas av gräsklipparen. Det våta gräsklippet angrips dessutom lätt av svamp. Låt ett tunt lager gräsklipp ligga kvar

Att låta ett tunt lager gräsklipp ligga kvar efter klippningen är bra eftersom det skyddar gräset och dessutom låter viktiga humusämnen komma tillbaka till jorden. Ett tjockt lager gräsklipp är däremot inte bra eftersom det kan kväva gräset. Idag har många gräsklippare en mulcherfunktion som gör att man kan finfördela gräsklippet vilket minskar risken för kvävning.

VATTNING

Vattna gräsmattan med spridare morgon eller kväll (eller natt). Att vattna mitt på dagen är bara slöseri för vattnet dunstar bort innan det hunnit ner i jorden.

OGRÄS

Du kan använda olika sätt för att ta bort ogräs. Mindre ogräs som veronikor och vitklöver kan du ta bort med en handvertikalskärare. Använd den ofta så stör du plantorna och till slut vissnar de. Det är bäst att använda en stor vertikalskärare många gånger på större ytor. Andra ogräs som maskrosor och tusenskönor kan du ta bort med en ogräsrensare eller en gammal kökskniv.

Om du är envis kan du få bort mycket ogräs från din trädgård med hjälp av olika redskap. Om ogräsen verkligen stör dig kan du även använda ogräsbekämpning för att ta bort dem ur gräsmattan. Om gräsmattan är full av ogräs betyder det att de har vunnit över gräset för att förutsättningarna är bättre. Då har du ett stort problem med din gräsmatta.

Jorden kan vara för kompakt (vilket märks om du har groblad), lerig och fuktig (tusenskönor och påskliljor), näringsfattig (vitklöver) eller för sur (mossa). Du bör överväga att förändra dessa ytor helt för att skapa en ny grogrund som är bättre för gräset, antingen genom att så om dem eller genom gräsmatta på rulle.

Sköt om din gräsklippare

Det är viktigt att alltid hålla gräsklipparbladen välslipade, problemet är att slöa blad sliter av gräset istället för att klippa av det. Ett avslitet grässtrå drabbas lättare av sjukdom.

Luftfilter som lätt kan sättas igen. Kontrollera gräsklipparen innan varje klippning för att försäkra dig om att så ej har skett