Nedskräpning

Första hand är det individen som ansvarar för att inte skräpa ner. All nedskräpning i Sverige är förbjuden. Förbudet gäller på platser där allmänheten har tillträde till eller insyn till, och det riktar sig till alla.

Se till att plocka efter dig efter vistelse utomhus.
Förbudet mot nedskräpning
15 kapitlet, paragraf 30 miljöbalken
“Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till.”
Med skräp menas både mindre föremål som glas, papper, engångsgrillar och fimpar såväl som större föremål som exempelvis byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik.
Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Den här typen av nedskräpning kallar regeringen ”nedskräpning av normalgraden”, och det handlar om nedskräpning av större föremål eller i stor omfattning.
29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken
Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.”
Förbudet mot nedskräpning är en av de regler som självklart måste följas när man utnyttjar allemansrätten.

Allemansrätten finns reglerad i 2 kap. 18 § regeringsformen där det står att ”alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten” och i 7 kap. 1 § miljöbalken står det ” var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen ska visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den”.
Nedskräpningsboten
När det gäller nedskräpning som är mindre allvarlig kan polisen bötfälla på plats, så kallad nedskräpningsförseelse. Boten är på 800 kronor. Enligt Riksåklagarens föreskrifter är handlar det om då någon skräpat ned med små mängder skräp, till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, olika typer av dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar. Om det handlar om en obetydlig nedskräpning i förhållande till det skyddssyfte som lagen har ska nedskräpningen bedömas som en ringa förseelse, som inte är straffbar.

Håll Sverige Rent anser att även småskräp som fimpen borde omfattas av nedskräpningsboten – 29 kapitlet, paragraf 7a miljöbalken
“Den som begår en gärning som avses i 7 § döms för nedskräpningsförseelse till penningböter, om nedskräpningen är att anse som mindre allvarlig.”
Konsekvenser av nedskräpning.

Skräp kostar.

Skräp skadar. Skräp föder skräp. Visste du att nedskräpning har långtgående negativa konsekvenser?
Nedskräpning leder till en negativ spiral. Skräp föder skräp, som leder till klotter och skadegörelse, som i sin tur leder till otrygghet. Det här visar ett flertal studier. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg
Värsta skräpet – fimpen